Coastal Family Kitchen

Brighton & Hove

Contemporary Family Living by the Sea

Situated on one of Brighton’s most desirable residential streets with a spectacular sea view, this fabulous family kitchen formed part of an extensive refurbishment and extension project that Pfeiffer Design were involved in from the very beginning. With an effortlessly contemporary feel, and our clients’ love for turquoise hues, inspired by its seaside location, this home was designed with family in mind.

Contemporary design for family life

 

Pfeiffer Design was involved in bringing this fabulous project to fruition for our clients, working on the project for well over two years right from the very beginning of the major refurbishment. Our clients had outgrown their existing house, situated in one of Brighton’s most loved residential enclaves, with a spectacular view to sea and with close access to the South Downs. The decision to extend, create a second floor and refurbish the entire home was not one they undertook lightly, especially with three young children.

Our brief was to better the existing space, creating cohesion and flow between the interior spaces and providing much-needed usable space for all the family to enjoy. Our ethos as interior designers is that family homes should be designed with family life at the forefront of every decision made, and that the spaces reflect the lives of a busy family with growing children whose needs will evolve over time.

Our designers provided initial conceptual ideas, and various options for the layout of all internal spaces before moving into the detailed design phase of the project which included detailed joinery design drawings, a full sanitary package for six bathrooms (including a steam room!), specification of all interior finishes including flooring, tiling, decoration, doors and ironmongery, on-site project coordination working in close collaboration with the main contractor and responding to RFIs. In addition to this, our team designed and specified bespoke and off-the-peg upholstery and furniture, window treatments and accessories. Our conceptual stages proved invaluable to our clients, presenting options and choices they may not have thought of prior to engaging our team.

A place for everything, and everything in its place

Working alongside kitchen designers, Roundhouse, the coastal views were a central feature of this bespoke kitchen design, which incorporated an open-plan living and dining area designed with the family of five in mind. The patinated bronze lacquered cabinetry and walnut veneer detail forms an ideal backdrop to the statement turquoise fish-scale tiled island, inspired by the house’s seaside location. In addition to this, a bespoke bronze metal-framed shelving unit creates not only a visual impact, but a physical divide between the family room and dining area. In addition to this, our designs incorporated a large-scale aquarium instead of a solid wall between the kitchen and adjacent living room, letting the light flood in through the fish tank.

Being that the family love to bake and cook, this kitchen was designed with ample storage in mind to house appliances, a coffee station, a breakfast cupboard, ample dry goods storage and a wealth of cooking utensils. Not only is this kitchen a spectacular design statement, it is practical and family-friendly too.

What our clients say:

“Susie and team were fantastic, supporting us through the major refurbishment and extension project on our home – in everything from room layout to finishing touches. They really understood what we wanted and came up with many designs we’d never have thought of on our own, but now absolutely love. The team’s contacts in fitted furniture, soft furnishings, lighting design, smart home systems, and more all proved invaluable. Highly recommended.”

 

 

Photography Credit: Roundhouse

Similar projects