Contemporary Extension

Wimbledon

The beating heart of a South London family home

The Pfeiffer Design team were involved in the extension and refurbishment of this beautiful Victorian family home in Wimbledon at every stage of the process. The family had outgrown their existing space and were looking to extend the kitchen to introduce more space and light to the heart of the home, gaining better quality space and a fabulous new kitchen, living room and cloakroom in the process.

 

A prime example of a London family home that needs to work hard and look fabulous, our brief was to unite the past and present. The key to the success of this project was the successful marriage of the house’s Victorian architecture, with a new contemporary wedge extension designed for modern living.

Working within the existing parameters of the property, and the shape of the new extension, our designs explored options to allow the various functional spaces to flow together. Our designs gave the kitchen/living and dining areas an adequate sense of light and flow, whilst allowing each individual area to serve a distinct purpose and function, yet feel considered and cohesive within the scheme as a whole.

The open-plan design provides plenty of space and flexibility for entertaining and family life, but the layered use of materials, colours and finishes means that the house feels intimate, welcoming, comfortable and relaxed for everyday use and indoor/outdoor living, whatever the weather.

Considered use of materials

The considered use of many different materials are what make this bespoke kitchen really stand out. Traditional shaker cabinetry is given a contemporary makeover in the form of slim shaker style doors painted in a deep blue hue, juxtaposed with warm rustic oak base units. Working alongside our joiner, Pfeiffer Design brought this incredible kitchen to life, specifying paint colours and finishes, tiling, decorative lighting, switch plates and sockets and appliances to ensure that this family kitchen worked hard and looked the part.

 

The traditional walk-in larder was given a contemporary touch by the use of decorative tiling throughout, and the  timber island/breakfast bar features a bespoke banquette seating area, to allow all the family to casually enjoy mealtimes together. Made by hand, this kitchen is truly bespoke to the space, and heavy on detail. The wall-hung cabinets are situated in front of the herringbone tiled splash back, creating a statement backdrop to the clients’ collection of crockery and glassware.

 

Our clients already had an impressive collection of artwork and accessories, all of which was considered throughout the design process and integrated into the overall design ethos for the house. The walk-through oak bookcase ‘tunnel’ was designed with storage of decorative books and accessories in mind and handmade by our joiner – creating a real sense of arrival and anticipation as one travels through towards the extension at the back of this Victorian house.

 

Practicality and storage solutions were at the forefront of our design for this kitchen, the full-height double larder cupboard, walk-in larder for storage of dried goods and banquette seating, featuring additional storage capacity, were all designed with busy family life in mind.

Don't just take our word for it. Our clients said:

"So grateful for you in many ways. You made our home look incredible - thank you."

 

Photography Credit: Woodworks Brighton & Bee Holmes Photography

Similar projects